opc_loader

Hoe een groeilicht kiezen?

Hoe een groeilicht kiezen?

Indien u er voor kiest om binnenshuis planten te kweken zijn er verschillende factoren waar u rekening mee zult willen houden. Uiteraard is er het type grond waar gebruik van wordt gemaakt en ook het bewateringssysteem is zeer belangrijk, maar dat geldt eveneens voor de verlichting. Zonder een optimale verlichting zal de kweek van uw planten binnenshuis weinig succesvol zijn. Gelukkig zorgt artificieel licht er tegenwoordig voor dat er maar weinig meer moet worden ondergedaan voor de klassieke buitenverlichting. We geven u in dit artikel in ieder geval enkele interessante tips waar u rekening mee zult willen houden bij het opzetten van de binnenverlichting voor uw planten.

 

Intensiteit van het licht

Verschillende planten hebben tijdens de groei- en bloeiperiode nood aan licht dat is afgestemd op hun persoonlijke behoeftes. Wanneer ze dit licht niet krijgen of er net teveel van krijgen kan dat een directe impact hebben op de groei en de kwaliteit van de plant. Gelukkig biedt moderne verlichting de mogelijkheid om hier zeer precies op in te spelen. Door het gebruik van TL-verlichting is het bijvoorbeeld niet alleen mogelijk om het aantal Watt zelf te bepalen, daarnaast is het ook van belang om rekening te houden met de afstand van de verlichting tot de planten. Op dit vlak biedt het gebruik van TL-verlichting een interessant voordeel omdat ze niet zo heet worden als HPS lampen. Dit zorgt er voor dat ze op een afstand van zo'n 10 à 15 centimeter boven de planten geplaatst kunnen worden. U dient er rekening mee te houden dat naarmate de planten groeien, de afstand van de TL-verlichting eveneens dient te worden aangepast.

 

Duurtijd van het licht

De meeste groenten die gekweekt worden zijn zogenaamde "lange-dag planten". Dit wil zeggen dat ze nood hebben aan tussen de 14 en 18 uur aan zonlicht. Daar komt echter wel bij dat de planten eveneens over een zekere rustperiode dienen te beschikken die veelal wordt bepaald op ongeveer 8 uur. Het gebruik van een automatische timer zorgt er voor dat uw planten precies die hoeveelheid licht krijgen die ze echt nodig hebben.

 

Lichtkleur

Tot slot is er nog de lichtkleur. Op dit vlak is bekend dat natuurlijk zonlicht de meest ideale verlichting is voor planten om onder te groeien en te bloeien. Toch, door gebruik te maken van TL-verlichting kunt u behoorlijk dicht in de buurt komen van de meest optimale lichtkleur. Recente innovaties hebben er daarbij voor gezorgd dat TL-verlichting op vandaag veel efficiënter werkt dan vroeger wat ook de kweek van uw planten alleen maar ten goede komt.

 

Bron: https://www.gardeners.com/how-to/how-to-choose-a-grow-light/5020.html

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.