opc_loader

Tuintrends voor 2019: natuurlijk, rustiek en zelfvoorzienend

bloempotten

Nu de winter langzaam maar zeker plaats gaat maken voor de lente is het tijd om eens te kijken naar de tuintrends van 2019. Uit onderzoek blijkt dat een goed verzorgde tuin ervoor zorgt dat je langer leeft én dat je gelukkiger bent. Dat is niet heel vreemd: hoe prettig is het om in alle rust in je eigen mooie, groene tuin te kunnen zitten? Misschien wil je je hele tuin een make-over geven of wellicht hoef je slechts een paar dingen te veranderen om de tuin van je dromen te hebben. In dit artikel bespreken we de tuintrends van dit jaar met natuurlijk ook enkele tips omtrent kweken in je eigen tuin. Extra leuk: omdat we wat betreft de tuin steeds meer teruggaan naar de oorspronkelijke natuur bespaar je uiteindelijk ook nog eens op de kosten van je tuin.

Verantwoord tuinieren

Een van dé trends die we de afgelopen jaren al zien is de trend van het verantwoord tuinieren met de nadruk op natuurlijk. Dat wil zeggen dat we de tuin vrij laten wat betreft natuur (maar dit uiteraard wel goed onderhouden), zodat de bloemetjes en de bijtjes hun eigen gang kunnen gaan. Daarom zien we bijvoorbeeld ook steeds meer hulpmiddelen om de natuurlijke bewoners van je tuin een handje te helpen. Hierbij kun je denken aan een zogeheten insectenhotel, uitgebreide vogelhuisjes en natuurlijke manieren voor het afvoeren van water et cetera. Dit soort levendige tuinen zijn zeker geen momentopname, maar zal de komende jaren de trend blijven. Hoe fijn is het om op deze manier de natuur een handje te helpen én daarbij te kunnen genieten van een kleurrijke tuin? Verantwoord tuinieren is op die manier zonder twijfel een win-winsituatie voor meerdere partijen.

Zelfvoorzienend met moestuin

Een aantal jaren geleden kwam de grootste supermarkt van het land met een bijzondere actie: de moestuintjesactie waarmee je bij iedere 10 euro een moestuintje ontving. Het was direct de introductie van dé moestuintrend. We haalden de natuur massaal naar binnen met deze kleine kweekbakjes! Anno 2019 zien we de ontwikkeling van de moestuin of de kweekkas in de tuin, een trend die de afgelopen jaren al steeds groter werd voor de massa. Vandaag de dag willen we met behulp van moestuinen en kweekkassen zo zelfvoorzienend mogelijk zijn. Dit gaat hand in hand met de vraag naar écht goede en betaalbare producten zoals groenten, fruit en kruiden. Waarom zou je dergelijke lekkernijen niet zelf kweken? Op die manier weet je zeker dat je verantwoord eet, bespaar je een hoop geld én haal je veel plezier uit het tuinieren in je moestuin. Zelf gewassen kweken is gemakkelijker dan je denkt én hartstikke hip!

planten op balkon

Rustieke sfeer in je tuin

Bij een zelfvoorzienende tuin waarin je verantwoord kunt tuinieren past de trend van de rustieke sfeer met gerecyclede materialen erg goed. Logisch dat een natuurlijke uitstraling van je tuin zeer passend is bij trends die al zo dichtbij de natuur staan. De trend van de rustieke tuin met meubels gemaakt van bamboe, rotan, gerecyclede materialen en hout bestaat al even maar gaat in 2019 (en de komende jaren) nog fijn even door. Het grote voordeel van dergelijke materialen is dat ze duurzaam zijn en bij de juiste verzorging mooi blijven waardoor je er jaren van kunt genieten. Kies voor rotan stoelen met kussens in aardekleuren, bamboe tafeltjes met planten en kaarsen en voor hippe tuinlampen. De belangrijkste tip bij deze trend is om het nergens té te maken; kleurtjes zijn leuk, maar houd het rustig en natuurlijk. Op die manier wordt de tuin je echte rustpunt bij je huis.

Balkontrends voor 2019

Helaas beschikken we niet allemaal over een grote tuin waar we onze groenten in kunnen verbouwen en waar we een grote tuinbank neer kunnen zetten. Gelukkig kun je ook al heel wat wanneer je huis of appartement over een balkon beschikt. De rustieke en natuurlijke trend is namelijk ook gewoon op het balkon door te zetten! Wanneer je een klein balkon hebt maar wel iets wilt doen met planten en andere groene details kun je kiezen voor een verticale plantenbak. Dergelijke bakken hang je eenvoudig aan de muur of aan de reling van een balkon, waarna je er de mooiste plantjes en hangplanten in kunt laten groeien. Ook voor andere items op je balkon is het een goed idee om ‘verticaal te denken’. Wist je bijvoorbeeld dat je ook verticaal kunt kweken? Maak je balkon af met voordelige maar knusse verlichting, rotan meubeltjes, een smalle en hoge opbergkast en je hebt een heel fijn plekje buiten bij je huis.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.