opc_loader

3 onderhoudstips voor jouw tuinplanten

groenten

Het onderhoud aan je tuin is essentieel om planten in leven te houden. Niet alleen planten moeten goed onderhouden worden, denk ook aan bomen en struiken! Door je bomen en struiken ieder najaar te snoeien is de kans groot, dat zij een volgend voorjaar verder groeien. Bij het snoeien dien je ervoor te zorgen, dat je takken zo dicht mogelijk bij de stam snoeit. Een verkeerde manier van snoeien kan de struik of boom beschadigen, met alle gevolgen van dien. In dit artikel geven we je drie handige tips om tuinplanten te onderhouden!

Tip 1: zorg dat planten voldoende vocht krijgen

In de grond zit vaak behoorlijk wat vocht, waardoor planten niet snel te maken krijgen met uitdroging. Nu de Nederlandse zomers echter steeds warmer worden, zal uitdroging in de zomer wel sneller opspelen! Als er weinig vocht valt, moeten planten van extra vocht voorzien worden om ze in leven te houden. Dit geldt in het bijzonder voor jonge planten, die zelf nog weinig vocht uit de grond kunnen trekken. Immers, jonge planten hebben vaak nog maar zeer beperkte wortels.

Tip 2: plaats planten in de herfst in een serre

Veel mensen kiezen voor een serre aan hun woning. Met een serre kun je toch van de tuin genieten, zonder dat je last hebt van de koude wind of regen in de herfst en winter. Daarbij is de serre een ideale plek om planten in te plaatsen tijdens deze seizoenen. Buiten is het te koud voor de planten, waardoor je ze het beste naar een warmere plek kunt verplaatsen. Let wel, het gaat hierbij om de planten in potten op je terras of balkon. Planten in de tuin hoeven niet naar binnen gehaald te worden, maar kun je bij strenge vorst wel van wat beschutting voorzien. Zet bijvoorbeeld houten plankjes om planten, of pak ze in met kranten. Let erop, dat planten voldoende licht krijgen.

Bekijk serres van een online aanbieder, om te zien welke serre het beste aansluit bij de stijl van je woning.

Tip 3: maak gebruik van kweekverlichting

Om de groei van jonge planten te stimuleren, kan het slim zijn om kweekverlichting te gebruiken. De kweekverlichting komt bijvoorbeeld goed van pas in een kas, die je in de tuin kunt plaatsen. In de kas kun je niet alleen groentes en fruit kweken, maar bijvoorbeeld ook stekken met planten uit je tuin. Zo heb je een volgende zomer nieuwe plantjes voor je tuin, die de oude of gestorven planten kunnen vervangen. Je kunt deze plantjes natuurlijk ook weggeven aan mensen uit je omgeving! De kweekverlichting kan ook in huis gebruikt worden als je bijvoorbeeld in de schuur aan het zaaien bent in kleine potjes.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.