opc_loader

Hoe kun je zelf gewassen kweken?

tuinieren

Wellicht heb je net een kas aangeschaft of denk je erover na om te beginnen met het kweken van je eigen groentes. Dan kan je nog een hoop vragen hebben er wat je nog meer nodig hebt en hoe je kan gaan beginnen met kweken. Hier onder vind je een aantal tips hoe je het makkelijkste

Waarom zelf kweken?

Laten we allereerst behandelen waarom het kweken van je eigen gewassen gunstig kan zijn. Je bespaard namelijk een hoop geld op je boodschappen wanneer je eigen groente, fruit of bloemen kweekt. Zo ben je altijd verzekerd van de beste kwaliteit zonder dat daar conserveermiddelen aan zijn toegevoegd en omdat je zelf het proces overziet ben je er ook van gegarandeerd dat er geen nare middeltjes zijn gebruikt om bijvoorbeeld insecten mee te bestrijden. En je bent zeker van het meest verse fruit mogelijk, het komt namelijk rechtstreeks vanaf de bron. Verder is het kweken van je eigen gewassen een leuke hobby om erbij te hebben. Je ziet namelijk je eigen werk volgroeien in eten wat je zelf weer kan gebruiken voor leuke gerechten of andere doeleindes.

Wat is essentieel voor het kweken van je eigen gewassen?

Er zijn een aantal dingen nodig wanneer je zelf planten, groente of fruit wilt gaan kweken. Zonder deze items kom je niet ver en ben je niet verzekerd van een goed resultaat. Je wilt namelijk altijd top gewassen produceren en zou het zonde zijn als je na al je inspanning zonder het gewenste resultaat zit.

Een kas

Allereest kom je niet ver zonder je eigen kas. Deze zijn in allerlei soorten en maten te vinden. Het hangt er maar net vanaf hoeveel ruimte jij beschikbaar hebt en hoeveel ruimte je hier aan wilt besteden.

Verlichting

Zonder de juiste verlichting kom je niet ver. In de buitenlucht teren de meeste wel op zonlicht en vooral de zonnestralen die versterkt worden door de kas, maar in een binnen kas is het vaak wel noodzakelijk om de juiste verlichting te hebben voor de beste productie van gewassen. Het verschilt natuurlijk per plant of gewas welke hoeveelheid straling en licht deze nodig is, maar het in bezit zijn van professionele belichting is bijna altijd wel noodzakelijk.

Ventilatie

Voor de onderhoud van gewassen is de juiste ventilatie noodzakelijk. Zonder ventilering zijn planten gedoemd om te mislukken, dus zorg ervoor dat de ventilatie van zowel de kas en de planten in orde is. Hiermee vergroot je je kansen op die perfecte oogst en zal al je harde werk niet verloren gaan. Wel is het handig om te weten dat de kunst van kweken niet zomaar goed gaat. Het is vaak een proces van opnieuw proberen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.