opc_loader

Alternatieve kweekverlichting

Alternatieve kweekverlichting

Vroeger gebruikten binnenkwekers over het algemeen hogedruk natriumlampen, zoals HPS-lampen. Echter zijn er nu veel alternatieven op de markt die ieder hun eigen voordeel hebben.

TL

TL-verlichting is in iedere bouwmarkt te koop en is verkrijgbaar in verschillende vormen en kleuren. Welke kleurtemperatuur u moet kiezen hangt af van de functie van de lamp. Wilt u een groeilamp, ga dan voor de kleur 865 of 840. Wilt u een bloeilamp, ga dan voor 827 of 830.

De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur. Bijvoorbeeld: 840 is 4000 graden Kelvin en 830 is 3000 graden Kelvin. Afbloeien gaat het beste bij een kleurtemperatuur tussen 2100 en 2700 Kelvin.

Met TL-verlichting krijgt u net zoveel opbrengst als met HPS-lampen. Echter kunt u TL-lampen dichter boven de planten hangen, tot 10cm. Bovendien is de lichtverdeling beter, waardoor de planten beter groeien.

LED

Ledverlichting is steeds verder ontwikkeld, waardoor er tegenwoordig ledverlichting op de markt is die zeer goed presteert. Ledverlichting voor in de kweekkast bevat een ingebouwde klok waarmee u de tijd in kunt stellen. Hierdoor kunt u het licht door de dag heen automatisch kunt aanpassen. U hoeft dan niet per se een aparte groei- of bloeilamp te kopen. Bovendien zit er een ventilator in die de warmte van de lamp wegblaast om deze koel te houden.

led kweeklamp

Ledverlichting heeft als grote voordeel dat het minder energie verbruikt en daardoor zuiniger is. Bovendien is deze verlichting ook veiliger dan HPS-lampen. Ook is het aansluiten makkelijk en heeft de verlichting geen ballast nodig. Ook kan ledverlichting dichter bij planten hangen dan een HPS-lamp, namelijk op maximaal 10cm afstand. Ledverlichting is daarom perfect voor kleine kweekruimtes, zoals in een kweekkast.

Plasma

Plasmalampen zijn krachtiger dan ledverlichting en TL-verlichting, maar daarom ook veel duurder. Dit licht komt het meest in de buurt van echt zonlicht.

Inductie

Inductie kweeklampen geven een relatief grotere lichtstroom dan TL-verlichting, hebben een hogere levensduur (60.000 branduren) en hebben een perfect afgestelde kleurtemperatuur. Inductielampen kunt u kopen in verschillende wattages. Deze lampen worden nauwelijks warm waardoor u ze zeer dicht boven uw planten kunt hangen.

inductielamp

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.