opc_loader

Klimaatneutrale teelt van chrysanten is mogelijk

Klimaatneutrale teelt van chrysanten is mogelijk

Wageningen UR Glastuinbouw heeft samen met chrysantentelers en Delphy onderzoek gedaan naar veelbelovende maatregelen die flink kunnen besparen op elektriciteit wat betreft verlichting en warmte. Volgens hen is het kweken van klimaatneutrale chrysanten op technisch vlak dus mogelijk. Of het ook op economisch vlak mogelijk is, is nog niet zeker.

Besparen op warmtegebruik

Eerdere proeven in de praktijk lieten al zien dat met de juiste maatregelen, het gebruik van warmte bij chrysantenteelt flink kan worden verminderd. In het recente onderzoek zijn de meest relevante opties voor de vermindering van warmtebehoefte verder onderzocht op diens besparingsmogelijkheden.

Al deze opties bij elkaar kunnen zorgen voor een gasverbruik van minder dan 10 m3/m2 per jaar. De belangrijkste elementen die zorgen voor besparing zijn: de toepassing van een extra isolerend kasdek en een tweede scherm, en anders omgaan met klimaatinstellingen. Nadelen zijn echter een groter risico op schimmelziektes, en wat betreft sommige opties, een lagere investeringsruimte.

Wanneer er sprake is van een lage elektriciteitsprijs en een hoge gasprijs, is het voor de economie slim aardwarmte voor de chrysantenteelt te gebruiken. Het gebruik van een warmtepomp in combinatie met speciale luchtbehandelingskasten en een warmteopslag in een aquifer, is ook een optie. Hierdoor zou de mogelijkheid van een klimaatneutrale kas dichterbij komen.

Besparen op verlichting

Naast het onderzoeken van warmtebesparing, is er ook gekeken naar mogelijkheden voor elektriciteitsbesparing wat betreft verlichting. Belangrijke maatregelen hierbij zijn de toepassing van: AR-coatings, diffuus glas, ledverlichting en/of een hoogspiegelende kasconstructie.

Deze maatregelingen kosten echter zeer veel geld. Maatregelen met een kleiner effect kosten daarentegen minder geld en kunnen de elektriciteitsbehoefte toch met 5 procent verminderen. Hieronder valt bijvoorbeeld de toepassing van bodemreflectie met behulp van styromull.

Nieuw teeltconcept

Momenteel wordt gewerkt aan een project dat een nieuw teeltconcept toont, waarbij de meest belovende maatregelen worden toegepast, maar ook de kwaliteit van het gewas voorop staat.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.