opc_loader

Een lesje in pH-waarde van water

Een lesje in pH-waarde van water

pH-waarde van water kan een enorm grote impact hebben op het succes van je kweek. De pH-waarde beïnvloedt veel verschillende dingen, zoals de weerstand van de planten tegen ziektes en de voeding die de planten uit de grond kunnen opnemen. Om succesvol planten te kunnen kweken moet je weten wat de pH-waarde van het water is, hoe je dit kunt meten en kunt aanpassen.

Wat is pH-waarde?

pH staat voor pouvoir hydrogen en met deze graadmeter wordt de zuurtegraad van water gemeten. De standaard pH schaal loopt van 0 tot 14. Een pH-waarde van 0 betekent dat je met water te maken hebt met een zeer hoge zuurtegraad. Ligt de waarde hoger dan 7 dan wordt het water basisch of alkalisch genoemd. In Nederland heeft het kraanwater meestal een vrij neutrale pH-waarde van rond de 7. Deze waarde kan echter verschillen per gemeente en zelfs van dag tot dag. Voor de meeste planten is een pH-waarde tussen de 5.2 en 6.7 ideaal. Om water zo goed mogelijk voor planten te maken moet de pH-waarde van het water dus aangepast worden.

Belang van zuurtegraad water

De zuurtegraad van het water dat je gebruikt bi het kweken van planten is van groot belang. De pH van water staat vooral bekend om het effect dat dit heeft op de hoeveelheid voeding die een plant kan opnemen. Wanneer de pH van water of de voeding te laag of te hoog is kan dit zorgen voor een slechte of zelfs misvormde kweek. Extreme niveaus van zuurtegraden of alkaliteit kan er zelfs voor zorgen dat planten dood gaan. Belangrijk om te onthouden is dat wanneer je extra voeding of bacteriën aan de grond toevoegt deze geen effect zullen hebben wanneer het water niet de juiste pH-waarde heeft. Simpel gezegd meldt de loodgieter uit Lelystad dat de pH-waarde het verschil kan zijn tussen een succesvolle en een mislukte kweek van planten.

pH-waarde meten en aanpassen

De pH-waarde van water meten kan je op verschillende manieren doen. Zo zijn er bijvoorbeeld papieren strips waarop een kleurencode staat afgebeeld. Deze kan in het water worden gestopt waarna de kleur van de strip verandert. Het voordeel van deze strips is dat deze vrij goedkoop zijn. Een nadeel is dat er geen nauwkeurige meting mee gedaan kan worden. Om nauwkeurig de pH-waarde van water te meten kan je het beste gebruikmaken van digitale meters. Deze kunnen op een tiende nauwkeurig de pH-waarde meten. Vervolgens kunnen zure of basische oplossingen gebruikt worden om de pH-waarde aan te passen. Deze producten worden ook wel pH Up of pH Down genoemd.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.