opc_loader

Tomaten krijgen extra vitamine-C met led licht!

Tomaten krijgen extra vitamine-C met led licht!

Wetenschappers van de Universiteit in Wageningen zijn er achter gekomen dat tomaten meer vitamine C bevatten als er wordt bijgelicht met led licht. De afdeling van de Rijksuniversiteit Wageningen Glastuinbouw heeft hiervoor een onderzoek gedaan in samenwerking met Philips. Het onderzoek is echter nog niet afgelopen. door de positieve resultaten zal de samenwerking doorgezet worden om onderzoeken de doen voor de reguliere tuinbouw.

 


 

Tomaten in het zonnetje

Het onderzoek van de Universiteit werd natuurlijk uitvoerig gedaan en daarvoor waren er verschillende tomatenrassen geselecteerd. Daarnaast werden er speciale led kweeklampen gebruikt die tussen de tomatenplanten hingen, precies bij de trossen tomaten. Die hangen normaal namelijk veel in de schaduw. Tomaten groeien tussen de bladeren waardoor eht soms moeilijk is om licht te krijgen. De tomaten kregen met de extra led lamp dus meer licht.

 

Meer vitamine C in de tomaat!

Ook het tomatenras dat het beste resultaat leverde was belicht met een extra led lamp. Wat gelijk opviel was de hoge dosis vitamine C die in de tomaat gevonden werd. Bijna twee keer zoveel als normaal. De tomaten kregen slechts 25% meer licht dan normaal.

 

Doorgaan met onderzoek

Het onderzoek van de universiteit wordt gefinancierd door ministerie van Economische zaken onder het project 'Gezond uit de kas'. Voor het onderzoek wordt er dus samengewerkt met Philips die ook lampen verkoopt voor de glastuinbouw. De komende tijd zullen de onderzoeken ook bij andere bedrijven plaats vinden.

 

Bron: https://www.wageningenur.nl/nl/show/Tomaten-met-extra-vitamine-C-dankzij-LEDbelichting.htm

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.