opc_loader

De waarheid over lumen en kweeklampen.

De waarheid over lumen en kweeklampen.

We krijgen de laatste tijd veel vragen over de lichtopbrengst. Vooral de lichtopbrengst van een led kweeklamp is nogal lastig in te schatten. Er zijn namelijk ook een paar belangrijke verschillende tussen de verschillende type lampen waar u op moet letten. Bij HPS en MH is het aantal lumen zeer belangrijk terwijl er bij de led kweeklamp meer gelet moet worden op de golflengtes en de lichtkleuren. Op deze blog vindt u daarom meer informatie over de lichtopbrengst van kweekverlichting.

 

 

Wat zijn lumen?

Het aantal lumen geeft aan hoe sterk het licht is voor het menselijk oog. Lux geeft weer hoe hoog de lichtopbrengst op een vierkante meter is. Over het algemeen is het aantal lumen en lux de maatstaf voor het meten van de lichtopbrengst van lampen. 

 

Gemiddelde lumen waardes en rendement lampen

Zoals u kunt zien is het rendement qua lumen veel hoger bij een minder energiezuinige lamp zoals de MH of HPS lamp. Als u een hoop lichtopbrengst nodig heeft dan gaat u voor die lampen. Het aantal lumen is echter niet de juiste maatstaf bij led kweeklampen. Om het rendement echt te meten moet je ook kijken naar lichtkleuren en golflengtes dus.
 

  • Gloeilamp: 10 lumen per watt. 
  • Halogeen: 25 lumen per watt.
  • Spaarlamp: 70 lumen per watt.
  • Ledlamp: 100 lumen per watt.
  • Fluorescentielamp: 75 lumen per watt.
  • Inductie: 80 lumen per watt.
  • Metal Hide: 100 lumen per watt.
  • HPS: 130 lumen per watt.


 

Let op het aantal lumen bij HPS lampen

Bij de koop van HPS kweeklampen is het aantal lumen van groot belang. Hierbij is het wattage ook al een aardige maatstaf maar de echter lichtopbrengst kun je aflezen aan het aantal lumen. Let er ook af dat de lichtopbrengst van een HPS lamp vanzelf afneemt bij intensief gebruik.


 

Let niet op de lumen bij LED kweeklampen

Als je bijvoorbeeld een led kweeklamp hebt met een hoog aantal lumen en een groene lichtkleur is dat zeer misleidend. De groene lichtkleur heeft namelijk geen enkel effect op planten waardoor er een hoop licht verloren gaat. Om de lichtopbrengst van led kweeklampen te meten kan je daarom beter letten op de lichtkleuren en golflengtes. Planten gebruiken de golflengtes van 400nm (blauw) tot 700nm (rood).

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.