opc_loader

Efficiënt telen door LEDs

Efficiënt telen door LEDs

De GreenPower LED-verlichting die door Philips op de markt werd geïntroduceerd brengt heel wat interessante kansen met zich mee voor de tuinbouw. Door gebruik te maken van deze speciale lampen wordt het namelijk mogelijk om zowel de lichtniveaus als de frequenties aan te passen aan de wensen van de gewassen. Hierdoor kan de groei van planten door telers nauwkeurig worden gestuurd en daarnaast kan de kweek ook plaatsvinden op minder voor de hand liggende plaatsen. Door gebruik te maken van GreenPower LED-verlichting is het bijvoorbeeld mogelijk om aan cityfarming te doen waardoor het hele jaar door en overal ter wereld verse groenten gekweekt kunnen worden.

 

Lichtrecepten

Het is algemeen bekend dat planten die groeien nood hebben aan een passende verlichting. LED beschikt wat dat betreft over de mogelijkheid om planten te voorzien van precies dat licht dat ze nodig hebben. De lichtbehoefte is niet alleen afhankelijk van het type plant, daarnaast wordt deze ook afgestemd op de groeifase. Globaal gezien hebben planten vooral nood aan blauw en rood licht. De precieze lichtbehoefte waar planten nood aan hebben wordt ook wel het lichtrecept genoemd. Tijdens het opmaken van dit recept wordt er niet alleen rekening gehouden met het spectrum, daarnaast is er ook de lichtsterkte en het aantal uren per dag waarop er gebruik gemaakt moet worden van verlichting. Uiteraard speelt ook het type installatie in deze een niet onbelangrijke rol.

 

Voordelen LED-verlichting voor de tuinbouw

In eerste instantie veroorzaakt het gebruik van LED-verlichting de tuinbouw uiteraard een aanzienlijke besparing op de energiekosten. Dat is echter niet het enige voordeel. Een correcte lichtbehandeling kan u namelijk voorzien van enkele extra voordelen zoals: - Er kan een hogere opbrengst aan tomaten worden geteeld per vierkante meter - De hogere opbrengst kan het hele jaar door gerealiseerd worden, dus ook in tijden waarin er nood is aan een hogere opbrengst - Aardbeien van goede kwaliteit kunnen vroeger op het seizoen worden geplukt - De kwaliteit van een jonge slaplant kan structureel worden verbeterd - De kwaliteit is het hele jaar door constant en dus niet meer afhankelijk van het seizoen of het weer - De ruimte die beschikbaar is voor het telen van groenten kan veel efficiënter worden gebruikt - Het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen kan tot een minimum worden beperkt

 

Bron: https://www.lighting.philips.nl/lightcommunity/trends/green/led_in_horticulture.wpd

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.