opc_loader

Resultaten van een LED Chrysanten kweek!

Resultaten van een LED Chrysanten kweek!

Er zijn vorig jaar door Philips twee proeven gehouden bij twee chrysantenkwekerijen. Voor de proef werd gebruikt gemaakt van een led kweeklamp systeem in combinatie met de traditionele HPS verlichting. De conclusie was dat het led licht een positief effect had op de Chrysanten. De stengels van de planten werden erg stevig en ook het gewas was groter dan normaal. Naast het effect van de extra led verlichting werd er bij deze proef gekeken naar het effect van verrood op deze planten.

 

LED top belichting

De proef werd gehouden in twee kassen op drie verschillende kweekmanieren (culturen). Hiervoor werd het traditionele Greenpower HID systeem gebruikt in combinatie met de led top belichting. Verrood werd als kleur gebruikt om te kijken wat het effect zou zijn van dit specifieke deel van het spectrum. Voor het onderzoek werd drie soorten Chrysanten gekweekt; Anastacia, Baltica en Zembla.

 

Resultaten 

Het verrood bleek vooral op het begin een positief effect te hebben. De eerste paar dagen groeiden vooral de Anastasia planten sneller. Over het algemeen werkte het systeem goed maar de stijging in opbrengst van de Chrysanten was slechts 1%. De onderzoekers willen echter eerst nog verder onderzoeken voordat de resultaten helemaal bekend gemaakt worden. Bovendien moet er nog verder geëxperimenteerd worden met het aanpassen van de temperatuur en luchtvochtigheid bijvoorbeeld voordat er echt uitspraken gedaan kunnen worden.

 

Bron: https://www.energiek2020.nu/transitiepaden/licht/leds/meer/detail/eerste-resultaten-leds-in-chrysant/#.U6PiZ_l_smE

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.