opc_loader

Kweken met kunstlicht

Kweken met kunstlicht

Kunstlicht (kweekverlichting) is essentieel als u succesvol wilt blijven kweken in de koudere en donkerdere maanden. Als een plant te weinig licht tot zich krijgt, zal er zich een langere stengel ontwikkelen die ook nog eens heel slap is. Dit zorgt vervolgens voor een lagere opbrengst. In dit artikel leest u meer informatie over verschillende soorten kweeklampen, en de voor- en nadelen van kunstlicht voor het kweken van planten.

Kwikdamplampen

Deze kweeklampen geven een relatief neutraal licht, maar daardoor is de lichtintensiteit van deze lampen ook lager.

Hogedruk natriumlampen

Het licht van hogedruk natriumlampen is wat geler dan kwikdamplampen en biedt de planten bovendien meer licht.

TL-lampen

TL-lampen zijn niet zo geschikt als kweekverlichting, omdat deze lampen te zwak zijn en tegelijk ook veel warmte uitstralen. Als u deze lampen toch gebruikt, koop deze dan nieuw. De kwaliteit van deze lampen vermindert namelijk snel. Een nieuwe TL-Lamp gaat ongeveer één jaar mee. U kunt ze echter na dat jaar wel gebruiken voor in huis.

Voordelen van kunstlicht

Kunstlicht zorgt ervoor dat u heel het jaar door kunt blijven kweken, en geeft een grote kans op vroege vruchtzettingen. Bovendien kunt u uzelf in de winter voorzien van groenten die in die periode normaal erg duur zijn, zoals paprika’s, pepers en aubergines.

Nadelen van kunstlicht

De investeringen zijn meestal duurder dan de opbrengsten, zeker als u over een kleine oppervlakte kweekt. Ook is het kunstlicht ’s avonds voor veel mensen een hinder. Het is daarom verstandig om dimmers te plaatsen.

 

Tip: Omdat kunstlicht veel warmte kan produceren, is het belangrijk om te zorgen voor voldoende ventilatie. Dit zorgt voor verkoeling van de planten en voor een betere verdeling van de CO2.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.