opc_loader

De beste kweeklamp voor hobbykwekers

De beste kweeklamp voor hobbykwekers

Licht is één van de belangrijkste factoren bij het kweken van planten. Het is daarom van groot belang dat u de juist kweeklampen kiest voor uw kweekruimte. Hieronder leest u welke kweeklampen geschikt zijn voor hobbykwekers en kleine kweekruimtes.

De meest voor de hand liggende keuzes zijn HPS-kweeklampen, led-kweeklampen of spaarlampen (TL of T5).

HPS-kweeklampen

Volgens vele kwekers presteert de HPS-kweeklamp nog altijd het beste. Deze lamp is bovendien zeer betaalbaar. Deze lamp is vanwege zijn rode kleur zeer geschikt voor de bloeifase van planten. Een HPS-kweeklamp heeft altijd een voorschakelapparaat nodig. Deze zijn ook verkrijgbaar in dimbare en digitale versies. Deze versies zijn wat duurder, maar ook een stuk veiliger dan analoge versies. Bovendien worden deze niet heet en gaan ze minder snel kapot.

HPS-kweeklampen zijn beschikbaar van 150 tot 1150 watt. Een hobbykweker heeft echter een lamp nodig van maximaal 400 watt.

HPS-kweeklampen produceren veel warmte. Daarom moet u deze lampen ver genoeg van uw planten af hangen. Deze afstand berekent u door minimaal 10 procent van het wattage in centimers te nemen. Kweekt u met HPS-kweeklampen, dan heeft u dus genoeg verticale ruimte nodig.

 

Led-kweeklampen

Ledlampen zijn een stuk veiliger in gebruik: ze verbruiken minder energie, waardoor ze minder heet worden dan HPS-lampen en waardoor uw planten minder snel verbranden. Daarnaast zijn led kweeklampen eenvoudiger aan te sluiten, aangezien u geen voorschakelapparaat nodig heeft. Bovendien gaan ledlampen veel langer mee dan HPS-lampen.

Bent u bereid om wat meer te investeren in uw kweekverlichting, en gaat u voor het beste resultaat? Dan zijn led-kweeklampen de beste keuze voor u.

 

Fluorescente kweeklampen

Er zijn veel verschillende soorten fluorescente lampen, waaronder spaarlampen, T-Neon kweeklampen en TL-buizen. Deze kweekverlichting is het meest geschikt voor jonge zaadplanten en stekken. Met de juiste lichtkleur is afbloeien ook mogelijk.

Het licht van deze kweeklampen straalt relatief niet ver, waardoor deze lampen dicht op de planten gehangen moeten worden. Dit is geen probleem, aangezien deze lampen nauwelijks warmte produceren.

Kies de kleur 865 of 840 voor groei, en 827 of 830 voor bloei. Deze kleurcodes vindt u meestal op de verpakking van de lamp.

Hebt u een lage kweekruimte (zoals een kweekkast) en een klein budget? Dan zijn fluorescente kweeklampen iets voor u.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.