opc_loader

In gesprek met Ton Reinders, directeur van Vocare Ledlight en Vocare Specialties

In gesprek met Ton Reinders, directeur van Vocare Ledlight en Vocare Specialties

Twintig jaar geleden was de techniek van ledlampen nog niet zo goed. Toen is Ton Reinders zich in deze techniek gaan verdiepen, en is hij de markt bewust gaan opzoeken. Vijf jaar geleden begon Reinders zich volledig te richten op de handel in ledlampen.

Reinders en zijn vrouw begonnen met Vocare Ledlight: een handelsbedrijf met alle standaard ledlampen, buitenverlichting, TL en schijnwerpers. Zij kopen in in China, Taiwan, Polen en Duitsland. Nadat zij partners in het Westland hadden gevonden (hét kassengebied), begonnen zij met Vocare Specialties. Het bedrijf is bedoelt voor de ontwikkeling van ledgroeilampen voor tuinders. Ook wel led-assimilatieverlichting genoemd. Vocare Specialties ontwikkelt nu ledgroeilampen voor kassen met sla, tomaten, chrysanten, tulpen enzovoorts.

 

Voordelen van led groeilampen

Deze led groeilampen leveren een besparing op van ongeveer 70 procent tegenover HPS-gloeilampen. Bovendien kunnen ledgroeilampen dichter op de planten gehangen worden, of er zelfs tussen. Hierdoor kan een tuinder aan meerlagenteelt doen (vertical farming), waardoor hij een kleinere oppervlakte nodig heeft voor zijn gewassen (1 hectare in plaats van 6 hectare). Het is hiermee zelfs mogelijk om in grote steden te verbouwen. Led groeilampen hebben daarnaast precies de juiste lichtgolflengte die een plant nodig heeft, waardoor planten niet kunnen verbranden.

Ook is het zo dat bijvoorbeeld een slaplant 25 procent sneller groeit, meer vitaminen bevat en knapperiger is qua blad. Allemaal dankzij de led groeilamp.

 

Productie ledgroeilampen

De led groeilampen van Vocare worden geproduceerd in Dordrecht. Alle onderdelen komen uit Europa. De productie van deze lampen is moeilijk en verfijnd werk: in China zijn er honderd fabrikanten, waarvan de kwaliteit van de lampen matig is. Buiten China zijn er slechts tien andere fabrikanten.

 

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.