opc_loader

Beginnen met kweken? Een basis boodschappen lijstje!

Beginnen met kweken? Een basis boodschappen lijstje!

Als u gaat beginnen met kweken en nog weinig ervaring heeft dan kunt u nogal eens in de war raken door de vele adviezen die u krijgt. Al snel ziet u door de bomen het bos niet meer. Kweken is namelijk nog niet zo eenvoudig. U heeft aardig wat spullen nodig om de kweekruimte op te zetten en te beginnen met kweken. Daarom hebben we een handig lijstje gemaakt met de basis benodigdheden die u nodig heeft bij elke kweek. 

 

 

Essentiële benodigdheden:

Als u gaat kweken zijn er een aantal noodzakelijk onderdelen die elke kweekruimte moet hebben. Zonder een goede verlichting en ventilatie heeft u kweek namelijk weinig kans van slagen. Net mensen hebben ook planten verse lucht, vocht, licht en het liefst ook nog goede voeding nodig. NAtuurlijk heeft u ook zaadjes nodig om te beginnen.

 

kweekverlichtingVerlichting

Zoals onze slogan al uitwijst. Verlichting is de belangrijkste factor voor een succesvolle kweek. Zonder goede verlichting is het groeien van planten indoor onmogelijk. Ook buiten kunnen veel planten nauwelijks groeien zonder dat de zon schijnt. Er zijn tegenwoordig verschillende soorten kweeklampen. Zo heb de traditionele HPS lampen, inductie lampen en de energiezuinige led kweeklampen. Bij een HPS lamp heeft u ook nog een ballast en een reflector nodig. Een reflectorkap zorgt er voor dat het licht uit de HPS lamp zoveel mogelijk weerkaatst. Hierdoor haalt u het optimale rendement uit uw kweeklampen.

 

Ventilatie

Planten hebben verse lucht nodig om te overleven, net als mensen eigenlijk. Het is bij een kweekruimte daarom van belang dat u verse lucht inblaast en de lucht uit de kweekruimte weer afzuigt. Zorg er voor dat u meer lucht afzuigt dan inblaast om een lage druk klimaat te vormen. Vaak wordt er een koolstoffilter op de ventilator aangesloten om de lucht die uit de kweekruimte gaat eerst op geur te filteren. 

 

Installatiemateriaal

Bij elke kweekruimte heeft u ook nog kleine installatiematerialen nodig. Denk hierbij aan spijkers, ductape en folie bijvoorbeeld. Om de verlichting in en uit te schakelen wordt er bijvoorbeeld ook vaak een timer gebruikt. 

 

Optionele onderdelen

Om uw kweek te optimaliseren zijn er spullen die u kunt gebruiken om de planten beter te laten groeien en het kweekproces beter in de gaten te houden. Door de verschillende factoren in uw kweekruimte te meten krijgt u inzicht in de kwaliteit van het klimaat waarin uw planten groeien.

 

Voeding

Net als mensen worden planten niet groot en gezond zonder goede voeding. Er zijn vele verschillende merken op de markt die vaak een eigen kweekschema hebben voor het geven van voeding. Enkele merken die kunnen aanbevelen zijn Canna, Dutch pro en No Mercy bijvoorbeeld. Let er op dat u voor elke fase in de kweek weer andere voeding nodig heeft.

 

Irrigatie

Zodra uw kweek eenmaal goed loopt kunt u een aantal dingen automatiseren. Het geven van water is vaak één van de eerste zaken die ervaren kwekers willen automatiseren omdat het veel tijd kost. Met een irrigatie set van Blumat bijvoorbeeld krijgen uw planten automatisch water wanneer dat nodig is. Zo geeft u ook nooit te veel water. Voeding kunt u gemakkelijk mengen met het water.

 

Meetapparatuur

Meten is weten. Daarom is het verstandig om alle klimaatfactoren in uw kweekruimte goed door te meten. Is de temperatuur ideaal? Kan de luchtvochtigheid beter? Is de PH en EC waarde acceptabel? Dit zijn slechts enkele factoren die van invloed zijn op de groei van uw planten. Schaf daarom zo snel mogelijk een PH/EC meter aan en een klimaat meter die de temperatuur en luchtvochtigheid meet.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.