opc_loader

Interessante alternatieven voor HPS lampen

Interessante alternatieven voor HPS lampen

Steeds meer mensen kiezen er voor om zelf aan de slag te gaan met het bouwen van een kweekkast. Op het eerste zicht is dat natuurlijk interessant, tot het ogenblik aanbreekt waarop de HPS lamp moet worden geïnstalleerd. De installatie van zo'n lamp kan een aanzienlijke uitdaging vormen waardoor mensen er steeds vaker voor kiezen om op zoek te gaan naar interessante alternatieven, maar zijn die er wel?

 

400 Watt HPS volstaat

Op het eerste zicht kan het aansluiten van een HPS lamp inderdaad een behoorlijke uitdaging zijn, maar in de praktijk is het lang niet altijd zo eng als het eerst lijkt. Het gebruik van HPS wordt overigens wel gewoon aangeraden omdat het gewoon een bewezen goede lichtbron is. Daarnaast volstaat het om in een kweekkast gebruik te maken van een HPS lamp van 400 Watt terwijl de meeste stofzuigers een verbruik hebben van zo'n 2000 watt. De plaatsing van een 400 Watt HPS hoeft dus echt niet zo'n uitdaging te vormen als u op het eerste zicht denkt.

 

Aansluiten van een relais essentieel

Het is geen goed idee om een kweekkast op te bouwen zonder relais. De reden daarvoor is niet ver te zoeken. Door het plaatsen van een relais zorgt u er namelijk voor dat de schakelblok niet kan vastlopen of doorbranden met alle mogelijke gevolgen van dien. Nu goed, het is uiteraard een feit dat het aansluiten van een relais een behoorlijke opdracht is. Daar komt bij dat er tijdens de aansluiting van alles mis kan gaan. Interessanter is het dan ook om er voor te kiezen om een kant-en-klaar schakelkastje aan te kopen. Op deze schakelblok is reeds een relais aangesloten waardoor u gewoon maar de lamp er in moet stoppen en kunt starten. Heel eenvoudig dus! Daarnaast is ook het aankoppelen van het voorschakel apparaat niet zo lastig als het eerst lijkt. Vanuit de VSA wordt er een verbinding gemaakt met het stopcontact terwijl de andere gewoon naar de lamp gaat. Kijk even goed naar de afbeeldingen die op de VSA staan om te kunnen achterhalen welke contactpunten waar aangesloten moeten worden.

 

Welke alternatieven bestaan er?

Wanneer we kijken naar de alternatieven op de markt voor een HPS stellen we vast dat deze eigenlijk uitsluitend is terug te vinden onder de vorm van de LED kweeklamp. In principe zou ook het gebruik van zogenaamde TL lampen tot de mogelijkheden behoren, maar wanneer u dan de best mogelijk resultaten wenst te behalen zult u verplicht zijn om te gaan scroggen. Dit is nodig omdat TL-verlichting niet zo diep kan uitstralen als HPS of een LED kweeklamp. Daarnaast staat de evolutie op de markt niet stil. Op regelmatige basis verschijnen namelijk steeds beter presterende LED-lampen die uitstekend in staat zijn om te concurreren met HPS lampen. U dient er wel rekening mee te houden dat een LED kweeklamp globaal gezien wel een stuk voordeliger is. De meeste LED kweeklampen die op vandaag op de markt zijn terug te vinden zijn voorzien van een ingebouwde koeling. Daarnaast zijn er zelfs enkele die een ingebouwde schakelblok aan boord hebben. Daarnaast bestaat de mogelijkheid om bij sommige LEDs het lichtspectrum apart in te stellen. Dit stelt u bijvoorbeeld in staat om op efficiënte wijze een zonsopkomst te simuleren. Daarnaast heeft onderzoek aangetoond dat een wietplant bijvoorbeeld onder LED aanzienlijk meer terpenen en hars produceren waardoor LED wiet behoorlijk wat smaakvoller en potenter kan zijn in vergelijking met HPS wiet.

 

Bron: https://www.rollingstoned.nl/alternatief-voor-hps-lampen/#

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.