opc_loader

Onderzoek: de invloed van bladplukken op de opbrengst van het gewas

Onderzoek: de invloed van bladplukken op de opbrengst van het gewas

Brioso deed onderzoek naar de invloed van het plukken van tomatenplantbladeren op de uiteindelijke opbrengst van deze tomatenplanten. In het onderzoek zijn er drie verschillende behandelingen op tomatenplanten uitgevoerd:

  • Een groep waarbij 33 procent van de jonge blaadjes werd weggenomen en 11-12 bladeren onaangetast bleven.
  • Twee groepen waarbij 55 procent van de bladeren werd weggenomen, waarvan één groep nog 8-9 bladeren behield, en de andere groep 10-11 bladeren behield.

Alle planten werden 18-19 uur verlicht.

In het onderzoek werd gekeken naar de maximale opname van het (beperkte) winterlicht, door het goed uit elkaar zetten van de planten. Ook werd er gekeken naar het weghalen van "overbodige" bladeren, dat zou moeten zorgen voor min mogelijk onderhoudsademhaling. Ten slotte werd er nog gekeken naar het verminderen van energieverbruik door minder ventilatie.

Bevindingen

De planten waarbij 33 procent van de jonge bladeren werden geplukt, zagen er tijdens de proef het beste uit. Wanneer er meer bladeren werden geplukt, zorgde dat voor meer bladverlies in het jaar daarna.

De trossen die zicht ontwikkelden, hadden bovendien allemaal dunne stelen en waren vrij zwak. Ook de grootte van de vruchten waren niet goed. Dit heeft ook grotendeels te maken met het feit dat er totaal andere weersomstandigheden waren, vergeleken met het jaar ervoor, waardoor gewassen in het algemeen dit jaar minder goed groeiden.

Het idee achter dit onderzoek is te laten zien dat de balans tussen licht en temperatuur belangrijk is om u gewassen goed te laten groeien. Aan het eind van de herfst en in de winter moet u voorzichtig zijn met de temperatuur en eventuele groeibuis, omdat uw gewassen anders kunnen opbranden en vruchten kleiner worden. Richting de lente moet u op tijd stoppen het plukken van bladeren, zodat de plant sterker kan worden.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.