opc_loader

Bloembollen

Bloembollen

Bloembollen, een Nederlandser product is er haast niet te vinden. De meeste mensen zullen hierbij eerst aan tulpen denken, maar natuurlijk mogen we de narcissen en de hyacinten hierbij niet vergeten. Uiteraard blijven de tulpen de meest klassieke bloemen onder de knolgewassen. We zijn als Nederlanders zo vertrouwd met deze bloemen en bloembollen dat we er eigenlijk niet langer bij stilstaan waar deze planten eigenlijk vandaan komen.

Wat zijn bolgewassen eigenlijk?

We hebben allemaal wel eens bloembollen geplant, maar weten we eigenlijk hoe een bloembol gevormd wordt? Hoe krijgt een bloembol eigenlijk zijn bolvorm? Wel, die bol is eigenlijk niet meer of minder dan een kluwen van als het ware op elkaar gekleefde bloemblaadjes. Die zorgen ervoor dat de plant die al klaar zit voor het voorjaar, met genoeg kiemkracht de winter kan doorkomen.

Wanneer kun je bloembollen het beste planten?

Bloembollen worden het best voor de winter geplant. Normaal is het in december al te laat en worden de bollen in oktober en november in de grond gepoot. Dit doe je met het puntje naar boven, want langs die weg zal de jonge plant ook zijn weg door de grondlaag naar boven zoeken. Wanneer je bloembollen gaat planten om in het voorjaar mooie bloemen te hebben, doe je er goed aan om niet verstrooid te zijn en hier goed op te letten. Het lijkt misschien een beetje overbodige raad te zijn, maar hoewel dit logisch lijkt, is het toch een veel voorkomend euvel bij beginnende bloemisten.

Hoe kun je de bollen bewaren?

Als het goed is, dan krijg je in het voorjaar mooie bloemen. Behalve tulpen, narcissen en hyacinten kunnen dit ook sneeuwklokjes en blauwe druifjes zijn. Wanneer de bloemen uitgebloeid zijn, is het tijd om het loof dat achterblijft, weg te halen en de knollen uit de grond te graven. Je kunt ze het best op een donkere en niet te warme plaats bewaren. Een gesloten kartonnendoos in de kelder is een goede plaats om de knollen te laten overwinteren.

Eetbare bloembollen

We staan er misschien nu niet meer bij stil, maar er bestaan ook bloembollen die je kunt eten. Onze grootouders en overgrootouders aten in de Tweede Wereldoorlog tulpen om de hongerwinter door te komen. Wat we nu niet meer doorhebben, is dat we ook nu nog familieleden van onze tulpenbollen eten. We denken dan in de eerste plaats aan uien en sjalotten die er in de eerste plaats een beetje uitzien als bloembollen. Wanneer we deze knolgewassen vergelijken met de knollen van bloemen, dan zien we grote gelijkenissen. Dit is ook geen wonder, want ze behoren allemaal tot dezelfde plantenfamilie.

Zo zie je maar, bloembollen hebben veel meer te bieden dan alleen maar bloemen.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.